Kopya Heykeltıraşlık Eserleri Müzesi olarak amacımız, tarihi, kentsel, kırsal ve doğal bütünlükler açısından zengin ve dünya kültür mirasının önemli bir bölümüne sahip olduğumuz bu eşsiz coğrafyadaki kültürel zenginliğimiz ve bu zenginliğin korunması için bilincin geliştirilmesi, toplum belleğinin oluşturulması, bilgi ve deneyimin artması konusunda farkındalık yaratmak ve başta öğrencilerimiz olmak üzere ziyaretçilerin sanat, estetik ve yaratıcılıklarının gelişmesine katkı sağlamaktır.
Üniversitemiz kurulduğu günden itibaren, doğal çevre ve kültürel değerlerle bütünleşmiş örnek bir yerleşke alanı oluşturmakla beraber, sanatsal ve kültürel etkinliklerin yaygınlaşması konusuna ayrıca önem vermektedir. Kurucu Rektörümüz Prof. Dr. Ethem Ruhi FIĞLALI'nın "bir üniversite müzesi" oluşturma fikri ile başlayan süreç, eski rektörlerimizden Prof. Dr. Şener OKTİK ve Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan DİLER’in çaba ve koordinatörlüğü ile "Antik dünyanın önemli heykeltıraşlık eserlerinin kopyalarının sergileneceği bir müze" projesine evrilmiştir. Böylece projenin ilk adımları 2008 yılında atılmıştır.
Ardından, Almanya Saarland Üniversitesi’nden Dr. Soner ÖZEN, Dr. Britta ÖZEN-KLEINE ile Esther Lakenbring işbirliğinde, dünyadaki diğer örnekler göz önünde bulundurularak Avrupa standartlarına uygun bir proje tasarlanmıştır. Kazandırılan ilk eserlerle, 1 Aralık 2010 tarihinde tanıtımı gerçekleştirilmiş ve müzenin kurulmasında önemli bir aşama daha geçilmiştir. 28.09.2012 tarihinde verilen onay ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı özel müzeler arasında yerini almıştır. Bakanlığımıza bağlı çok çeşitli temalardaki diğer özel müzelerden farkı “Ülkemizin ilk ve şimdilik tek kopya heykeltıraşlık eserleri müzesi” olmasıdır.
Aralarında orijinali İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde bulunan Tralleis Ephebosu’nun da olduğu koleksiyonumuzun sergi düzeni sırasıyla; Mısır, Arkaik, Klasik, Hellenistik ve Roma dönemleri olmak üzere beş farklı bölüm ve öne çıkan dönem eserleri ziyaretçileri karşılar. Bilindiği gibi, müzeler tarih, sanat, kültür ve eski eser koruma bilincinin gelişmesi yönündeki eğitim faaliyetlerinde önemli bir yere sahiptir. Müzemizde uzmanlar tarafından gerçekleştirilen eğitimler sadece Arkeoloji Bölümü öğrencileri ile sınırlı değildir. Başta sanat eğitimi alan öğrencilerimiz olmak üzere üniversitemizin diğer bölümlerinin ve üniversite öncesi her yaş grubundaki öğrencinin eğitimi, drama uygulamaları ve yaratıcılıkları için ilham veren eşsiz bir atmosfer sağlamaktadır.